Een bijzonder leuke manier om geld te verdienen is via een webshop starten.
Bijna iedereen koopt tegenwoordig wel eens iets online en veel mensen springen hier handig op in door verschillende producten eenvoudig online aan te bieden.
Als startende ondernemer geeft het beginnen van een webwinkel veel voordelen ten opzichte van een fysieke winkel. Je kunt bovendien verkopen wat je wilt en een webshop openen is ook nog eens erg eenvoudig.
➡ Klik dit open voor de Inhoudsopgave van dit artikel ➡
Hoe start ik een webshop?
Het openen van een webwinkel heeft wat voorbereiding nodig voordat je er mee kunt gaan bijverdienen. Zo is het registreren bij de Kamer van Koophandel noodzakelijk voordat je legaal een bedrijf mag opzetten.
Daarnaast is het van groot belang dat je vooraf een duidelijk beeld hebt wat je wilt gaan verkopen en hoe je dit wilt gaan doen.
Het openen van een webshop is tegenwoordig een fluitje van een cent, maar daardoor is de concurrentie op sommige gebieden ook zeker aanwezig. Zorg dus voor een goed plan en een registratie bij de Kamer van Koophandel voordat je een webshop start.
Handig is dat je online eenvoudig vele soorten webshopsoftware kunt vinden. Er zijn diverse varianten die je gratis kunt gebruiken of gratis kunt uitproberen. Deze software is vaak erg gemakkelijk in gebruik en je kunt dus gauw beginnen aan bijverdienen.
Onder andere de lay-out kun je zelf aanpassen naar smaak en bovendien zitten onder meer de betaalfuncties en automatische administratie in het programma verwerkt. Betrouwbare software die gratis of zeer betaalbaar is en die veel webwinkels gebruiken is bijvoorbeeld:
Waarom een webshop openen om een bijverdienste?
Veel mensen die een winkel willen beginnen dromen natuurlijk van een mooi pand ergens in een binnenstad.
Dit is echter zowel qua opstartkosten als aan bijvoorbeeld huur en personeelskosten een erg prijzige aangelegenheid. Een webwinkel opstarten kan al vanaf een paar honderd euro.
Je hoeft alleen te betalen voor de webwinkelsoftware, domeinregistratie en je registratie bij de Kamer van Koophandel voordat je kunt beginnen met verkopen.
Verder hangt het af van je inventaris wat je kwijt bent aan kosten bij je webshop starten. Als je producten hebt die je op bestelling maakt of bijvoorbeeld ergens anders aanschaft en vervolgens doorverkoopt zijn ook deze kosten goed te overzien.
Het is bovendien handig dat je een webwinkel prima kunt opstarten terwijl je ook nog ander werk hebt. Het is tevens een manier om wat bij te verdienen als je er niet al te veel tijd en werk in wilt steken.
De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos qua wat je kunt verkopen. Hoeveel tijd en energie jij in je webshop starten steekt bepaal je zelf.
Ga je voor een groots opgezette webwinkel met veel mogelijkheden of wil je simpelweg één soort zelfgemaakt product verkopen? Het kan allemaal als je voor deze bijverdienste kiest.
Hoe bepaal ik welke producten ik ga verkopen?
In eerste instantie is het belangrijk om een goed idee te hebben wat je wilt gaan verkopen. Een webwinkel waar van alles en nog wat te koop is zal mogelijk niet zo snel rendabel zijn als een webshop waar mensen gericht naartoe worden getrokken om één soort product te kopen.
Als jij bijvoorbeeld zelf erg mooie producten kunt maken en deze zijn online niet zo eenvoudig bij andere webwinkels te krijgen, dan is dat product handig om te gaan verkopen.
Het kan ook zo zijn dat je uitsluitend producten wilt doorverkopen. Het is tegenwoordig erg eenvoudig om bijvoorbeeld uit China of Hong Kong grote partijen artikelen te kopen.
Je mag deze, zolang je keurig de BTW en andere belastingen afdraagt, in de meeste gevallen gewoon doorverkopen in een Belgische of Nederlandse webshop.
Als je dit wilt gaan doen is het hebben van een goed plan alsnog belangrijk. Hoe krijg je bezoekers naar jouw site in plaats van één van de vele anderen? Hoe kun je je onderscheiden van de rest en hoe zorg je dat bijvoorbeeld de prijzen laag zijn en de verzendtijd kort is?
Bij het doorverkopen van artikelen is het belangrijk om te letten op de verzendtijd van de producten die je wilt doorverkopen. Als producten op bestelling voor je worden gemaakt dan gaat hier vaak een behoorlijke tijd overheen voordat je ze in huis hebt.
Als je ze vervolgens nog eens naar de klanten moet versturen is de kans groot dat er webwinkels zijn die dit sneller aanbieden. Zorg dus dat je de mogelijkheid hebt om een voorraad aan te leggen en investeer zeker in het begin in je producten.
Door je klanten direct tevreden te stellen is de kans groter dat ze nog eens wat bij je gaan bestellen.
Een webshop starten om geld te verdienen – Hoe krijg ik een domeinnaam?
Er zijn veel manieren om een domeinnaam te verkrijgen zodat je een webshop starten kunt. Je kunt dit bijvoorbeeld via TransIP snel en eenvoudig regelen. Kies een domeinnaam die past bij het soort producten dat je wilt gaan verkopen.
Dit kan een grappige naam zijn die verwijst naar jouw artikelen, of juist een zakelijke en degelijke naam zodat direct duidelijk is wat klanten bij jouw kunnen verwachten.
Je hebt daarnaast de keuze uit bijvoorbeeld een .nl, .be of .com domeinnaam bij het webshop starten. Ga voordat je dit beslist goed na waar je je artikelen wilt gaan verkopen. Richt je je op de Belgische of Nederlandse markt of wil je internationaal beschikbaar zijn?
Hoe hoog is de belasting?
Als online verkoper via een webshop moet je twee soorten belasting afdragen aan de Belastingdienst. De omzetbelasting is effectief de BTW die men heft over de producten die je hebt verkocht.
De omzetbelasting kun je per kwartaal aangeven en afdragen. Daarnaast is er de reguliere inkomstenbelasting. Deze heft men over een kalenderjaar.
Zolang je echter niet veel verkoopt ben je ook niet veel geld kwijt aan belastingen. Het opstarten en draaiende houden van een webwinkel kost hierdoor zeker niet veel en kan er juist voor zorgen dat jij er een goed inkomen en bijverdienste aan hebt.
Iets niet meer geldig? contact@makkelijkgeld.be
Geef een reactie