Is werken in Spanje een nieuwe ervaring voor jou? In tegenstelling tot het stereotype beeld van dit land, waar feesten in overvloed zijn, is het een land dat trots is op zijn nijvere traditie. Ontdek ook waarom emigreren naar Spanje zeker de moeite waard kan zijn.
Als je overweegt om in Spanje te werken, zullen we je ondersteunen met informatie over de bedrijfscultuur, belastingen en het zoeken naar werk. Lees hierna ook ons gids over werken in het buitenland als je in een ander land jobs en en vacatures wilt zien.
Werken in Spanje zal je laten zien dat de zakelijke omgeving de houding weerspiegelt van veel Spaanse mensen zelf: beleefd, gemakkelijk in de omgang en soms een beetje chaotisch.
Dit wil niet zeggen dat wonen en werken in Spanje als een negatieve ervaring moet worden beschouwd. Spanje biedt een aantrekkelijke combinatie van een ontspannen werkomgeving en economisch succes bood.
➡ Klik dit open voor de Inhoudsopgave van dit artikel ➡
Werken in Spanje: Vacature overzicht + Algemene informatie
Bekijk hier beneden actuele vacatures in Spanje. Deze vacatures gelden voor alle steden in Spanje zoals Barcelona, Valencia, Madrid, Sevilla, Alicante en meer. Klik op een vacature om er meer over te ontdekken.
Hieronder krijg je een glimp te zien in het leven van Fransie. Ze is al een aantal jaren geleden verhuisd naar Spanje en vertelt haar mening over het leven daar.
Wil je ook misschien emigreren naar Spanje zoals Fransie in de video hierboven? Meld je gratis, vrijblijvend en eenvoudig aan voor werken in Spanje, Barcelona, Alicante, Madrid, Malaga, Valencia en andere plaatsen via onderstaande knop, omdat we je dan goed kunnen helpen.
De situatie nu voor wonen en werken in Spanje als Belg
Spanje combineert een ontspannen werkomgeving met een groeiende economie. In de afgelopen jaren heeft het land geïnvesteerd in sectoren zoals technologie, hernieuwbare energie en toerisme, wat heeft geleid tot nieuwe kansen voor zowel lokale als internationale professionals.
Spanje heeft een competitieve arbeidsmarkt, maar de voordelen van werken in dit mediterrane land wegen zwaarder dan de uitdagingen. Waarom niet toetreden tot de duizenden Belgische staatsburgers die al in Spanje werken? Dan kun jij ook net als hen werken in Spanje voor een Belgisch bedrijf (of een Nederlandse).
Naar schatting 30.914 Belgen wonen in Spanje op dit moment. Dit komt door de mediterrane manier van leven die nog steeds een grote aantrekkingskracht is voor degenen die in het buitenland willen werken.
De concurrentie om jobs in Spanje is hevig en de meerderheid van de internationale werknemers heeft de neiging zich te richten op grotere steden, waar banen gemakkelijker beschikbaar zijn. Populaire bestemmingen voor expats zijn Madrid en Barcelona, de twee grootste steden in het land, en Valencia en Sevilla.
Leven en werken in Spanje kent diverse voordelen. Sinds 2024 is het minimumloon gestegen naar €1.080 per maand, wat de financiële positie van werknemers heeft verbeterd. De kosten van levensonderhoud verschillen per regio; steden zoals Valencia en Sevilla zijn vaak voordeliger dan grotere metropolen zoals Madrid en Barcelona.
Op een positievere manier is Spanje volgens de HSBC Expat Explorer Survey 2017 de 17e plaats als de beste bestemming voor expats. De kosten van levensonderhoud in het land zijn ook laag in vergelijking met andere Europese landen.
Dit betekent dat je in jouw vrije tijd kunt genieten van alle cultuur en zonneschijn die Spanje te bieden heeft. Je krijgt ook de kans om de op één na meest voorkomende taal ter wereld te leren, die ongetwijfeld indruk zal maken op werkgevers waar je ook bent in de wereld.
Hoe vacatures vinden in Spanje
Banen en jobs in Spanje
Als een nieuwe afgestudeerde kan het veiligstellen van werk in het land een uitdaging zijn, omdat je zult strijden tegen Spaanse afgestudeerden voor een baan.
Er zijn echter een aantal dingen die je kunt doen om jouw kansen op succes te vergroten. De eerste, zoals eerder vermeld, is om werk te zoeken in grote steden, waar werken in Spanje vacatures vaker voorkomen. Hier heb je namelijk de grootste kans om te wonen in Spanje.
Een goed begrip van het Spaans hebben zal ook ongelooflijk nuttig zijn. Om jouw kansen op het vinden van werk verder te vergroten, moet je jouw zoektocht concentreren op de Spaanse banensectoren die het goed doen.
Deze omvatten consulting, verschillende IT-gebieden, het onderwijzen van Engels als vreemde taal en de diensten- en toerismesectoren.
Hoe een baan krijgen in Spanje
Het standaard aanvraagproces is vergelijkbaar met dat in België. Toekomstige kandidaten solliciteren meestal op een baan door een CV en begeleidende brief of een aanvraagformulier in te dienen.
Het formaat van deze toepassingsdocumenten is vergelijkbaar met wat je gewend bent in België. De meeste werknemers vragen jobs in Spanje aan vanuit hun eigen land – meestal via een banenportaal – of vinden tijdelijk werk voordat ze op zoek zijn naar iets blijvends.
De taal die je nodig hebt om je aanvraag in te dienen, wordt soms vermeld in de vacature, dus lees hem aandachtig voor je solliciteert. In de regel echter, moeten alle aanvragen in het Spaans worden gemaakt, tenzij je je aanmeldt voor werk in een Engelssprekend of Vlaamstalig kantoor.
Informele manieren om werk veilig te stellen zijn ook populair bij werkzoekenden in Spanje, bijvoorbeeld via mond-op-mondreclame, netwerken of speculatieve toepassingen.
Schrijf je nu vrijblijvend en gratis in via onderstaande knop, omdat je anders misschien jouw droom vacatures in Spanje zult missen.
Zomer baantjes
Spanje heeft een sterke toeristische sector en verwelkomde in 2017 ongeveer 82 miljoen bezoekers. Populaire toeristische bestemmingen zijn de Canarische Eilanden, de Balearen, Catalonië en Andalusië.
Met zo’n hoog percentage Vlaams- en Engelstalige toeristen die Spanje bezoeken, is er altijd behoefte aan Engels- en Vlaamstalige werknemers. Tijdelijke posities zijn het gemakkelijkst om te beveiligen.
Je kunt werk vinden in bars, restaurants en hotels, als watersportinstructeur of bij toeristische attracties zoals pretparken. Als je een beetje ervaring hebt met kinderopvang, kun je ook op zoek gaan naar werk als au pair.
In aanvulling op de vacaturesites die hierboven zijn vermeld, kun je mogelijk zomer banen, seizoenswerk en kansen voor een tussenjaar vinden op:
Vrijwilligerswerk is een steeds populairdere optie geworden voor afgestudeerden die op zoek zijn naar werkervaring. Het zal niet alleen je taalvaardigheden op de proef stellen en je helpen de Spaanse cultuur te begrijpen, het zal je de gelegenheid bieden om belangrijke contacten te leggen en je CV te verbeteren.
De Europese Commissie (EC) financiert een regeling genaamd “European Voluntary Service (EVS)“, die is bedoeld voor mensen van 17 tot 30 jaar die zich in het buitenland willen aanmelden.
Het biedt jonge mensen de mogelijkheid om zich in een aantal landen, waaronder Spanje, tussen twee weken en twaalf maanden als vrijwilliger aan te melden.
Essentiële kosten zoals huisvesting, levensonderhoud en transportkosten worden gedekt door de regeling, met plaatsingen variërend van sport en cultuur, tot andere gericht op sociale zorg en het milieu.
Lesopdrachten
Engels leren als vreemde taal (TEFL) is een populaire bron van werkgelegenheid voor internationale werknemers. Om succes te garanderen heb je een TEFL-kwalificatie nodig, want er is veel concurrentie. Je kunt een cursus volgen in je eigen land of zodra je aankomt in Spanje.
Bekijk voor meer informatie en om te zien welke mogelijkheden momenteel beschikbaar zijn:
Je kunt ook een aanvraag indienen om als assistent in het Engels te werken via de taalassistenten van de British Council in Spanje, of een assistent voor een taalgesprek met CAPS Home to Home.
In Spanje wordt de werkervaring hoog gewaardeerd. Studenten die twee tot drie jaar werkervaring hebben opgedaan voorafgaand aan het aanvragen van afstudeer-rollen, hebben een aanzienlijk voordeel.
Stages in het land duren meestal tussen twee en drie maanden, maar de duur van de stages hangt af van de werkgever en de behoeften van hun bedrijf.
Door de groeiende technologie in Spanje en de bloeiende sectoren van toerisme en gastvrijheid zijn dergelijke stages gemakkelijk te vinden.
Om naar een stage in Spanje te zoeken, zie:
- AIESEC – voor studenten en pas afgestudeerden (in de afgelopen twee jaar)
- IAESTE UK – voor studenten wetenschap, techniek, technologie en toegepaste kunst
- The Intern Group – toonaangevende aanbieder van internationale stageprogramma’s in Madrid.
Handige links voor werken in Spanje
Hieronder vind je een lijst met handige links waar je op zoek kunt naar banen, jobs en vacatures in Spanje.
Solliciteer eenvoudig en kosteloos via onderstaande knop zodat we je goed helpen kunnen met wonen en werken in Spanje als Belg.
Spanje is ook de thuisbasis van internationale bedrijven zoals:
- Abengoa (telecommunicatie)
- Abertis (infrastructuur)
- ACS Group (civiele techniek)
- Almirall (farmaceutische producten)
- Banco Santander (bankwezen)
- Ebro Foods (voedselverwerking)
- Ficosa (automobielproductie)
- Iberdrola (nutsbedrijven)
- Inditex (kleding)
- Logista (logistiek)
- Telefónica (telecommunicatie)
Voor de nieuwste jobs of banen in Spanje bezoek:
- EURES -Europees portaal voor beroepsmobiliteit
- XpatJobs
- Empresas de Trabajo Temporal – via de overheid een baan
- Eurograduate
- The Local – voor Engels sprekenden in Spanje
- Reed
- Busco Jobs
- Bolsadetrabajo
- InfoJobs
- bebee
- trabajos
- Infoempleo.com
- Monster
- trabajo
- Oficina Empleo Gaat over arbeidsvoorzieningen
- Indeed
Vacature Websites
Uitzendbureaus in Spanje
Werken in Spanje vacatures via kranten
Vaardigheden tekort
Recente groeigebieden in het land zijn consulting, financiën en IT, maar sommige sectoren kampen momenteel met een tekort aan vaardigheden en deze tekorten kunnen leiden tot kansen op werk voor internationale werknemers.
Beroepen waar een tekort aan zijn komen over het algemeen voor in zeer bekwame beroepen zoals onderwijs, engineering, handel, medicijnen, onroerend goed en in de toeristische sector.
Voor meer informatie, zie de lijst van Spaanse regeringen over knelpuntberoepen (in het Spaans).
Het is ook altijd een idee om voor jezelf te beginnen als ondernemer of freelancer. Je kunt je hiervoor inschrijven bij de Kamer van Koophandel in Spanje. Het is ook altijd handig om in de bedrijvengids te kijken om een idee te krijgen van organisaties die het daar goed doen.
Populaire afgestudeerde jobs in Spanje voor mensen die er wonen
- Auto
- Bank
- Elektriciteit
- Farmaceutica
- Telecommunicatie
De belangrijkste industrieën in het land
De dienstensector domineert de Spaanse banenmarkt, maar enkele industrieën waar je ook veel vacatures kunt vinden zijn:
- Auto’s
- Chemicaliën
- Eten en drinken
- Medische uitrusting
- Metalen en metaalproductie
- Farmaceutica
- Scheepsbouw
- Textiel en kleding
- Toerisme
Solliciteer gratis en binnen een minuutje door de knop hierbeneden te klikken voor werken in Spanje vacatures.
Goed om te weten voor werken in Spanje
Werktijden & feestdagen
Houd bij het werken in Spanje rekening met culturele verschillen. Spaanse mensen zijn open en vriendelijk. In een zakelijke omgeving kun je echter verwachten dat je verschillende praktijken tegenkomt.
Het belangrijkste om te onthouden wanneer je in Spanje werkt, is dat de openingstijden in Spanje nogal verschillen van die in jouw eigen land.
Een gewone werkdag in Spanje begint meestal rond 09: 00-09: 30 en duurt tot 20:00 uur, met een gemiddelde lunchpauze van twee uur tussen 14:00 en 17:00 uur. Afhankelijk van waar je vandaan komt, lijkt dit misschien een beetje overdreven.
Deze lunchpauze is echter niet alleen een excuus om te eten en de traditionele Spaanse siësta te nemen, maar ook een gelegenheid om zaken te bespreken.
Zodra je in Spanje gaat werken, zul je zien dat een 40-urige werkweek met maximaal 30 dagen betaalde vakantie de norm is. De maanden juli en met name augustus zijn vrij traag voor het bedrijfsleven, met kortere werktijden.
Houd hier rekening mee bij het plannen van belangrijke vergaderingen tijdens deze periode. Spanje viert tien nationale feestdagen, met extra datums in elke regio.
Nationale feestdagen zijn onder meer:
- Nieuwjaarsdag (1 januari)
- Three Kings ‘Day (6 januari)
- Goede vrijdag (30 maart)
- Werkdag (1 mei)
- Maria-Hemelvaart (15 augustus)
- Spaanse nationale feestdag (12 oktober)
- Allerheiligen (1 november)
- Dag van de Grondwet (6 december)
- Onbevlekte Ontvangenis (8 december, met uitzondering van de Canarische Eilanden)
- Kerstdag (25 december).
Het maandelijkse minimumloon voor Spaanse werknemers in 2017 werd vastgesteld op € 707,60. Als Belg (Vlaams – of Nederlandstalig bent) verdien je veel meer dan dit bedrag.
Spaanse visa
Volgens de EC hebben burgers van de Europese Unie (EU) het recht op:
- verhuizen naar een ander EU-land om zonder werkvergunning te werken
- geniet van gelijke behandeling met onderdanen bij de toegang tot werk, arbeidsomstandigheden en alle andere sociale en fiscale voordelen
- verblijf in het land, zelfs nadat het dienstverband is afgelopen.
Raadpleeg de Europese Commissie of Europa voor meer informatie en om te controleren welke voorwaarden en beperkingen van toepassing zijn.
EU-onderdanen, burgers van de Europese Economische Ruimte (EER) en mensen uit Zwitserland kunnen in Spanje werken zonder een werkvergunning nodig te hebben.
Als je van plan bent langer dan drie maanden in het land te verblijven, moet je je aanmelden bij een politiebureau of bij het plaatselijke nationale bureau voor vreemdelingenzaken. Je krijgt dan een kentekenbewijs en een identificatienummer voor niet-ingezetenen (NIE) om te kunnen emigreren naar Spanje.
Degenen van buiten de EU / EER hebben een verblijfsvisum nodig, evenals een geldige Spaanse werkvergunning. Neem contact op met de Spaanse ambassade in jouw eigen land voor meer informatie.
Taalvereisten
Als je geen goed Spaans beheerst, zijn banen moeilijk te vinden – tenzij je op zoek bent naar een baan bij een multinational of in de expat gemeenschap of toeristische gebieden werkt. Vooral als je wilt emigreren naar Spanje is de Spaans leren heel belangrijk.
Er zijn veel Spaanssprekende cursussen in België en er zijn veel goede websites om je te helpen een taal te leren of je vaardigheden te verbeteren. Er zijn ook mogelijkheden om Spaanse lessen te volgen als je eenmaal in Spanje bent aangekomen.
Hoe je jouw kwalificaties aan werkgevers kunt uitleggen
Je zou moeten vaststellen dat jouw Belgische kwalificaties vergelijkbaar zijn met hun Spaanse equivalenten en daarom erkend zullen worden door werkgevers.
Desondanks zullen werknemers die betrokken zijn bij gereglementeerde beroepen – bijvoorbeeld advocaten en artsen – hun beroepskwalificaties moeten laten erkennen in Spanje voordat ze aan het werk kunnen.
Bepaalde autoriteiten zijn verantwoordelijk voor de erkenning van beroepskwalificaties. Zie voor meer informatie de EG gereglementeerde beroependatabase.
Om een diploma van buiten de EU erkend in Spanje te krijgen, moet je contact opnemen met de Subdirección General de Titulos y Reconocimiento de Cualificaciones, van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Sport, en het vereiste formulier invullen. Hier kun je controleren of je diploma geldig is in Spanje.
Meld je snel aan voor vacatures in Spanje, omdat aanmelden simpel en snel is gedaan.
Zakelijke etiquette 101
Overweeg de volgende lijst met tips voor het werken in Spanje:
- Wees punctueel, maar verwacht 15-20 minuten te wachten op de komst van anderen.
- Draag conservatieve en nette kleding.
- Begin met een klein gesprek voordat je serieuze onderwerpen introduceert.
- Verwacht niet om een deal te sluiten of snel onderhandelingen te sluiten.
- Vermijd confrontatie en probeer problemen en meningsverschillen op te lossen zonder beschuldigingen te uiten.
- Schep niet op over je succes. Nederigheid wordt als een deugd beschouwd.
- Hoewel het in jouw eigen land gebruikelijk is om zakelijke collega’s of partners bij je thuis uit te nodigen voor het avondeten, is dit in Spanje niet gebruikelijk. Een uitnodiging voor een Spaans huis is normaal gereserveerd voor nauwe, persoonlijke relaties.
- Hoewel de meeste Spaanse zakenmensen Engels spreken, wordt het zeer gewaardeerd (en een duidelijk voordeel op professioneel niveau) als je Spaans spreekt.
Expat zakenvrouwen in Spanje
Hoewel de patriarchale samenleving in Spanje de afgelopen decennia een aantal veranderingen heeft doorgemaakt, is wonen en werken in Spanje als vrouw wellicht wat wennen, afhankelijk van je eerdere ervaring.
Vrouwen in zeer hoge posities waren een zeldzaam gezicht in het verleden. Het wordt echter steeds gebruikelijker om hen te zien werken in de raad van bestuur van bedrijven.
Een bijzonder hoog percentage succesvolle Spaanse zakenvrouwen is te vinden in Madrid en Barcelona. De Better Life Index van de OESO geeft aan dat 51% van de vrouwen jobs in Spanje heeft in vergelijking met 60% van de Spaanse mannen.
Dit gezegd hebbende, hoewel vrouwen in Spanje 9% minder kans hebben om een baan te hebben dan mannen, is deze genderkloof nog steeds aanzienlijk beter dan het OESO-gemiddelde van 15%.
In politiek opzicht doen vrouwen het ook steeds beter met 40% van de parlementaire zetels in Spanje in handen van vrouwen.
Als je zakenlunches bijwoont, moeten vrouwen die de rekening voor hun mannelijke gasten willen ophalen dit regelen met het personeel van het restaurant voordat zij uit eten gaan. Het is nog steeds gebruikelijk voor mannen om vrouwen in Spanje te trakteren.
Een ander feit dat van belang kan zijn voor vrouwen die in Spanje werken, is zwangerschapsverlof. Na de bevalling ontvangen vrouwelijke werknemers hun volledige salaris gedurende vier maanden, waarvan minimaal zes weken na de geboorte moeten worden genomen.
Er wordt echter verwacht dat werkende vrouwen regelingen voor kinderopvang treffen en zo snel mogelijk weer aan het werk gaan. Deze voordelen gelden ook voor buitenlandse ingezetenen met een verblijfsvergunning.
Controleer de website van het ministerie van Werkgelegenheid en Sociale Zekerheid voor meer informatie
Wonen in Spanje
Wonen in Spanje heeft vele bezienswaardigheden, maar is niet zonder uitdagingen. Het leven op het Iberisch schiereiland zal inderdaad meer ontspannen zijn als je eenmaal gewend bent om het leven daar uit te zetten. Wij ondersteunen je met essentiële informatie over Spanje, van huisvesting tot gezondheidszorg.
Tijdens je leven in Spanje deel je je nieuwe gastland met meer dan 47 miljoen andere mensen, waarvan de meesten van Europese of Latijns-Amerikaanse afkomst zijn.
De grote populatie van Latijns-Amerikanen in Spanje, met name uit Ecuador, Colombia en Argentinië, is te wijten aan het feit dat de werkgelegenheid in Spanje vroeger beter was dan in hun thuisland.
Bovendien is het voor Colombianen en Argentijnen relatief eenvoudig om Spanje binnen te komen in termen van visumvereisten.
Spanje, het op één na grootste EU-land na Frankrijk, is ook één van de populairste bestemmingen onder Europese toeristen.
Het is daarom een algemene misvatting dat settelen in Spanje betekent dat je 24/7 in een vakantiestemming bent en dat alles zal gebeuren mañana mañana (morgen, morgen).
Dit gezegd hebbende, hebben veel expats inderdaad gemerkt dat hun stressniveau sterk is afgenomen nadat ze zich hebben aangepast aan de Spaanse levensstijl en al een tijdje wonen in Spanje.
Leuke steden om te wonen in Spanje in het kort samengevat
Hieronder nog even een korte samenvatting van enkele top steden om te wonen in Spanje. Als je echter nog veel meer informatie wilt per stad, dan kun je het hier vinden.
1. Madrid
Madrid is waar Spanje naar je toe komt. Cider uit de Asturische Hooglanden, zeevruchten uit Galicië, flamenco muziek uit het zuiden. De Spaanse hoofdstad is als een cocktailshaker vol tradities, cultuur en heerlijke gerechten. Het is dé plek om (letterlijk) te proeven van alles wat dit gevarieerde land te bieden heeft. Madrid is dus een topper om te wonen in Spanje.
Wil je geholpen worden met het emigreren naar Spanje? Meld je dan geheel gratis aan via de knop hieronder.
2. Alicante
Alicante, aan de oostelijke Middellandse Zeekust van Spanje, is een stad van ongeveer 334.000 mensen, met alle moderne gemakken voorzien, waaronder een internationale luchthaven.
Het is een van de populairste toeristische bestemmingen van het land en trekt strandliefhebbers aan uit Spanje, de rest van Europa en daarbuiten. Maar ondanks de toeristen blijft dit een zeer Spaanse stad, met een vriendelijke, gastvrije, kleine stad.
3. Valencia
Wonen in Spanje Valencia is een waar genot. Als derde grootste stad van Spanje heeft Valencia alle goedheden van een belangrijke metropool: handige lucht- en spoorwegverbindingen, grote ziekenhuizen, universiteiten en tal van parken.
Je kunt in groene ruimten lopen, onder schaduwrijke bomen, in een groot deel van de stad, en muziek lijkt er altijd te zijn. Deze stad is rijk aan cultuur, met wetenschap en kunstmusea, concertzalen en een van Europa’s grootste historische centra.
4. Málaga
Málaga is schoon en helder, met een autovrij stadscentrum en een vernieuwd havengebied waar je heerlijk kunt wandelen. De stad bruist van musea, geweldige restaurants en veel winkels voor alle smaken en budgetten.
5. Barcelona
Het is stijlvol, het is levendig en het charmeert je direct. Met een kleur, cultuur en creativiteit, biedt Barcelona een bedwelmende mengeling van oud en nieuw. De hoogtepunten zijn Gaudí’s adembenemende architectuur, de Ramblas en het sfeervolle doolhof van de middeleeuwse Barri Gòtic. Barcelona is dus zeker een aanrader voor wonen in Spanje.
6. Bilbao
Bilbao (Bilbo in Basque), aan de groene noordkust van Spanje, is een modern stedelijk wonder. In de afgelopen 20 jaar heeft deze industriële havenstad, de trots van Baskenland, zichzelf getransformeerd van een gruizige metropool tot het affichekind voor stadsvernieuwing, terwijl het zijn romantische, middeleeuwse hart bewaard heeft.
De transformatie heeft het een handvol prijzen opgeleverd, een explosie van toerisme, en maakte het tot een van de meest leefbare en leefbare steden overal in Europa als je wilt emigreren naar Spanje.
7. San Sebastián
Deze stijlvolle badplaats aan de noord-Atlantische kust van Spanje heeft een legendarische charme en is misschien wel een van ’s werelds mooiste stedelijke strandboulevards.
Hier bieden gebogen gouden zandstranden zoals Playa de la Concha, met zijn lange promenade, een lust voor het oog. Even mooi is de stad zelf, met brede boulevards en schuimige belle époque-gebouwen. Dit maakt San Sebastián ook een goede keuze als je wilt wonen in Spanje.
Regionale trots en nationale politiek
Spanje is een constitutionele monarchie met koning Felipe VI als soeverein. De Spaanse monarch heeft echter geen uitvoerende rol, maar eerder de president van de regering.
Het in Spanje wonende electoraat stemt voor een wetgevende macht die bestaat uit de nationale vergadering en het congres, waarin minstens twee zetels worden gegeven aan elk van de 50 provincies van Spanje.
Als expat wonen in Spanje betekent dat je je kunt registreren voor alle soorten verkiezingen, zolang je legaal in Spanje verblijft. Regionale identiteit is een belangrijk aspect van het Spaanse leven.
Wil je ook werken in Spanje, Valencia, Barcelona, Madrid, Alicante, Malaga, Sevilla en andere plaatsen? Solliciteer dan via onderstaande knop en ontdek wat er mogelijk is om te wonen in Spanje.
Hoewel de hoofdtaal natuurlijk Spaans is, terwijl je in Spanje woont, zul je snel merken dat veel Spanjaarden erg trots zijn op hun regionale cultuur en mogelijk verschillende talen spreken, bijvoorbeeld in Catalonië of Galicië.
Als je bijvoorbeeld in Galicië woont en op vakantie bent in het zuiden van Andalusië, zullen de verschillen in klimaat, cultuur, houding, tradities en lokale gerechten je verrassen!
De Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging, die de afgelopen jaren steeds actiever is geworden, is van bijzonder belang voor expats die in Barcelona en de omliggende regio wonen in Spanje. de roep om autonomie zal ongetwijfeld in gesprek komen met bevlogen locals, dus het zou de moeite waard zijn om erover te lezen.
Hoe en waar huizen te vinden voor emigreren naar Spanje
Spanje is de thuisbasis van een enorm aantal grote steden en een nog groter aantal kleine steden, dus hoe bepaal je waar je wilt settelen? Hieronder nog een paar handige links en tips voor wonen in Spanje.
Als je liever in een stedelijke omgeving woont, zijn steden zoals Madrid, Barcelona en Sevilla een voor de hand liggende keuze. Als jouw verhuizing naar het Spaanse schiereiland wordt gemotiveerd door meer recreatieve doelen, kunt je een stad aan de Costa del Sol overwegen, die populair is bij expats die in Spanje wonen.
In welk soort accommodatie en welke stad je wilt beginnen in jouw nieuwe Spaanse leven is aan jou. Het wordt echter sterk aanbevolen om een appartement te vinden voordat je gaat emigreren naar Spanje.
Expats vinden het over het algemeen moeilijk om huisvesting op de korte termijn te vinden. Het bekijken van de (alleen Spaanse) website van het Ministerio de Viviendas (Ministerie van Huisvesting) is erg handig voor mensen die graag willen wonen in Spanje.
Nuttige sites voor je huizenjacht (kamers / studio’s / appartementen en woningen) zijn:
Interessante feitjes over Spanje in een overzicht
Zie hieronder nog een infographic met leuke feitjes voordat je werken in Spanje vacatures gaat checken.
Heb jij nog tips en trucs over wonen en werken in Spanje als Belg? Deel het met ons hier beneden in de commentaar sectie!