Als student weet jij: het leven is duur! Studenten zijn altijd (relatief) arm geweest, en zeker nu je stufi in de meeste gevallen bestaat uit een lening die je moet terugbetalen is het prettig om te kunnen sparen. Je studententijd is een goede tijd om te leren met geld om te gaan omdat je nog relatief weinig zware verantwoordelijkheden hebt.
Alle studenten houden er immers van, en sommigen moeten wel: geld besparen. Helaas heb je als student niet veel tijd over om na te denken over hoe je geld kan besparen, er moet natuurlijk ook gestudeerd worden.
Vandaar dit artikel, waarin wij tips met jullie delen om als student geld te besparen. Speciaal voor studenten hieronder alle handige student bespaartips om geld te besparen.
➡ Klik dit open voor de Inhoudsopgave van dit artikel ➡
1. Bespaartips om als student geld te besparen – Gebruik contant geld
Wij vinden dat contact geld momenteel echt wordt ondergewaardeerd: alles en iedereen wil tegenwoordig maar dat je pint. Niet doen! Met contant geld leef je zuiniger. Dat komt omdat je echt fysiek je geld weg moet geven.
Psychologisch is dit een hogere drempel dan wanneer je een pasje gebruikt, het doet meer ‘pijn’ als het ware. Dit zorgt ervoor dat je sneller geld uitgeeft met je pinpas. Betaal daarom zoveel mogelijk met contant geld.
Verder: pin aan het begin van je week 50 euro. Dit is je boodschappengeld voor de rest van je week. Houd je geld over? Top! Dit kun je in je spaarpot stoppen, waar je tegen het eind van het jaar iets leuks van kunt doen. Het wordt dan een sport met jezelf om zoveel mogelijk geld over te houden.
Wil je overzicht houden tussen je boodschappenpotje en de rest van je geld, investeer dan in een portemonnee waarin je dat geld gescheiden kunt bewaren. Of betaal je boodschappen met cash en de rest met pin (vooruit dan maar).
2. Gebruik je spaarrekening en zet meteen je stufi weg
Niets is zo verleidelijk als een dikke bankrekening. Zet daarom zodra je je stufi of andere inkomsten hebt ontvangen meteen een deel daarvan op je rekening. Je krijgt daardoor minder het idee dat je toch wel geld genoeg hebt en je zult dus vanzelf wat zuiniger aan doen.
En gebruik sowieso een spaarrekening en nooit alleen je betaalrekening! Als je wordt geskimmed ben je meteen een heel groot deel van je vermogen kwijt… Op je spaarrekening staat het veilig, zowel voor dieven als voor jezelf.
3. Bespaar op eten: let op aanbiedingen, deel je eten en vries in
Voor studenten is samen eten een makkelijk spaarmiddel: eet regelmatig samen met je huisgenoten of je vrienden, dit is vrijwel altijd goedkoper dan wanneer je alleen eet. Eet ook minder vlees, bijvoorbeeld maximaal 1 of 2 keer per week. Je bespaart hier veel geld mee en zo heel veel vlees heb je toch niet nodig. Het is ook nog eens beter voor het milieu.
4. Koop een spaarpot waar je blij van wordt
De titel zegt het al: koop iets waar je blij van wordt! Dat zorgt ervoor dat je er graag naar kijkt en dat je er graag geld in doet. Het liefst een spaarpot die niet of heel moeilijk te openen is, want dan is de verleiding ook minder groot wanneer je het even een maandje wat krapper hebt.
5. Koop een thermosfles en een lunchbakje – een goede in de student bespaartips bak
Drink je graag koffie tijdens het studeren? Zet het thuis en neem het mee in een thermosfles. Tip: verwarm de thermosfles voor met heet water, laat het even staan, giet het hete water weer de waterkoker in en giet er vervolgens de koffie in.
Doordat de fles is voorverwarmd blijft de koffie echt heel lang warm. Een stuk lekkerder dan die troep uit de automaat, en héél veel goedkoper dan dure koffie van koffiezaken.
Verder is het goed om zelf je lunch te maken. En je lunch hoeft echt niet altijd uit twee boterhammen met kaas te bestaan. Eet je graag yoghurt met muesli? Of noodles? Dat kan gewoon! Er zijn tegenwoordig allerlei soorten lunchbakjes verkrijgbaar.
6. Gebruik je studentenkaart overal
Oké, hij is niet overal geldig. Maar in veel winkels (meer dan je denkt!) krijg je met je studentenkaart korting. Denk hierbij aan kledingwinkels als WE. Staat het nergens? Vraag het dan aan iemand in de winkel.
7. Tips voor op vakantie
Hou je van reizen? Ook tijdens het reizen kan je veel geld besparen. Er zijn veel apps, zoals Skyscanner, voor goedkope vluchten. Vaak vergeten mensen dat er ook veel apps met hotelaanbiedingen zijn. Vaak staan er deals op, denk aan ‘vannacht hotelovernachtingen met 65% korting!’.
Dit soort deals verschijnen vaak wanneer hotels nog wat kamers over hebben voor diezelfde avond. Ideaal voor de backpackers onder ons! Een ander alternatief is natuurlijk AirBnB. Ga je een weekendje naar Berlijn? Waarom een hotel boeken als je ook prima via AirBnB iets kan vinden. Vaak is dit vele malen goedkoper en leuker dan een hotel.
8. Stel voor elke week een budget vast
Bepaal voor iedere week een budget voor je boodschappen. Probeer zo goedkoop mogelijk boodschappen te doen, aan het einde van de week hou je als het goed is dan geld over. Zet dat geld op je spaarrekening, en zie daar, het sparen is begonnen! In het begin kan het misschien nog lastig zijn, maar je gaat vanzelf op zoek naar creatieve manieren om zo goedkoop mogelijk boodschappen te doen.
9. Bespaar op eten
Dit kan op veel manieren. Het is in ieder geval iets waar mensen veel op kunnen besparen, zonder dat ze het zelf misschien doorhebben. Studenten halen vaak ‘even snel’ wat eten, bijvoorbeeld in de lunch op school, terwijl ze de avond ervoor te veel eten hebben gekookt en dat weggooien omdat ze geen zin hebben dat de volgende dag nog te eten, terwijl dat vaak prima als lunch mee kan!
Tip: Eet eens wat vaker met huisgenoten. Zo bespaar je kosten!
10. Slim combineren
Als je in een studentenhuis woont, kan je met je medebewoners kijken of er een manier is om te besparen op de vaste lasten. Je kan bijvoorbeeld combineren met CombiVoordeel van Telfort. Wist je al dat je van leuke kortingen en extraatjes kunt profiteren als je abonnementen van Telfort combineert met elkaar?
Denk aan het gratis kijken van series via HBO, het verdubbelen van je aantal belminuten en MB’s of 5 euro korting per maand.
11. Houd een overzicht bij
Niks is minder waar: pas wanneer je een overzicht bijhoudt van wat je allemaal uitgeeft, realiseer je je hoeveel je uitgeeft aan bijvoorbeeld eten. Het kan interessant zijn om – bijvoorbeeld met behulp van een app – bij te houden wat je nu precies uitgeeft en waaraan. Een van die apps waarmee je dat kunt doen is de ‘Mijn uitgaven’ app (hier voor Android te vinden en hier voor iOS).
12. Koop tweedehands meubels
Bij het kopen van meubels ga je al snel naar de Ikea, want dat is lekker makkelijk en goedkoop. Maar niet zo goedkoop als tweedehands meubels. Goede alternatieven zijn dus kringloopwinkels en vlooienmarkten. Daar koop je voor weinig geld al mooie meubels.
Wil je toch liever naar de Ikea? Kijk dan eens in de koopjeshoek. Meubels in de koopjeshoek zijn vaak 50% afgeprijsd. Enig nadeel is wel dat er of iets kapot aan is, of dat het showroommodellen waren en er dus honderden mensen aan gezeten hebben.
13. Tot slot… maak het leuk!
Het kan vervelend en stressvol zijn om met geld bezig te zijn. Zorg er dus voor dat je lol houdt in zuinig leven. Stel voor jezelf een doel: hoeveel geld wil je over een jaar hebben? En geef je zelf ook een beloning: bepaal voor jezelf wat je er mee gaat doen wanneer het gelukt is.
Geen geduld voor een jaar? Dan kun je ook tussentijdse beloningen doen die wat kleiner zijn, bijvoorbeeld 1 keer per kwartaal. Succes met deze student bespaartips!
Ken jij nog een paar gave en handige tips voor studenten om geld te besparen? Deel ze hieronder mee.
Geef een reactie