Het lijkt heel moeilijk: goedkoop én gezond eten. Maar eigenlijk valt dat best wel mee! Hieronder laten we je een aantal makkelijke en praktische tips zien. Misschien is het even schakelen voor je, maar je zult zien dat je toch echt goedkoop en gezond kunt koken.
Doe slim boodschappen en verspil weinig voedsel, en je zal zien dat er goed te besparen valt op voedsel. Geen zin om te veel geld uit te geven aan eten en drinken? Lees dan onze bespaartips eten.
➡ Klik dit open voor de Inhoudsopgave van dit artikel ➡
1. Gezond eten vanaf 5 euro per dag
Gezond eten kan al vanaf 5 euro per dag, volgens Nibud en het Voedingscentrum. Een goede maaltijd heb je al vanaf 2 euro per persoon per maaltijd. Wil je weten hoe? Download dan het boek ‘Lekker eten voor weinig’. Dit is gemaakt door het Voedingscentrum en NIBUD.
Er staan allerlei recepten in die zowel lekker als gezond zijn. Daarnaast staan er ook nog algemene tips en adviezen in over geld besparen en gezond en lekker koken. Je kunt het boek verkrijgen via de website van het voedingscentrum.
2. Bespaar tijdens het kopen en koken
Je hebt grofweg twee momenten waarop je echt geld kunt besparen: tijdens het kopen en tijdens het koken. Ga nooit de supermarkt in wanneer je honger hebt en maak van tevoren een boodschappenlijstje. Inventariseer daarbij ook altijd wat je nog in huis hebt.
Tijdens het koken kun je besparen door restjes in je recept te verwerken of door in te vriezen als niet alles op is gekomen. Het kan ook lonen om zo nu en dan een grote hoeveelheid te koken en die dan in te vriezen zodat je altijd (goedkoop) wat over hebt.
3. Bespaar op drinken
Houd je erg van frisdrank? Helaas is frisdrank duur. Heb je echt zin in wat zoetigheid met prik, koop dan limonadesiroop van een smaak die je lekker vindt en eventueel wat water met prik. Dat is goedkoper én gezonder dan frisdrank, maar je geniet dan toch van die lekkere zoete prik.
4. Maak een kookschema
Ben je niet zo’n held in de keuken of weet je nooit wat je zult koken? En zwicht je daardoor soms toch voor een bezorgpizza? Eén supertip is om je week op te delen in themadagen. We leggen het voor je uit: stel je voor dat maandag pastadag is, dinsdag is ovendag, woensdag is linzendag, donderdag is vleesdag, etcetera.
Voor de maandag maak je dus een recept waar pasta in zit. Op dinsdag maak je iets uit de oven, op woensdag iets met linzen, en zo maar door. Waarschijnlijk ken je vast wel twee pasta/oven/linzen-recepten die je lekker vindt. Die kun je steeds omwisselen, de ene week maak je pastarecept A, en de week erna recept B. De week daarna weer A, enzovoort.
En als je eens andere inspiratie hebt: prima! Maar dan hoef je in ieder geval niet eindeloos naar kookinspiratie te zoeken en heb je zomaar dat boodschappenlijstje geschreven.
Natuurlijk deel je de dagen zo in op een manier waar je zelf blij van wordt. Houd je van couscous, dan maak je een couscousdag, bijvoorbeeld.
5. Zo duur is eten niet
Het is een cliché: eten is zo duur geworden dat je wel moet denken aan bespaartips eten. Uit onderzoek blijkt dat dit wel meevalt: in 11 jaar tijd is bijvoorbeeld een lunchpakketje 20 cent duurder geworden: dat was in het jaar 2000 1,07 euro en in 2017 was het 1,27 euro.
Verder blijkt niet dat de prijs van voedsel sneller stijgt dan die van niet-eetbare producten. Het kan natuurlijk wel zijn dat boodschappen relatief duurder zijn geworden omdat je inkomen in die 11 jaar misschien niet (genoeg) is meegegroeid.
6. Koop ongesneden groenten en fruit
Wist je dat ongesneden groenten en fruit goedkoper zijn dan voorgesneden groenten en fruit die vaak in een bakje of zakje te koop zijn? Daar valt flink op te besparen. Vaak gaan ongesneden groenten en fruit zelfs langer mee, waardoor je langer kunt genieten van groenten en fruit.
Extra bespaartips eten: ga op het einde van de dag naar de markt. Vaak zijn groente en fruit dan goedkoper!
7. Groente en vis kopen? Uit de vriezer!
Groenten uit de diepvries zin een prima alternatief voor verse groenten. Het is in negen van de tien gevallen goedkoper, terwijl er bijna net zoveel voedingsstoffen in zitten. Het geldt niet alleen voor groenten, maar ook voor vis. Denk aan sardientjes uit blik. Let er wel op dat je, bij vis uit blik, kiest voor de variant op waterbasis in plaats van olie.
8. Doe één keer per week boodschappen
Door je boodschappen in één keer voor de hele week in te slaan, voorkom je dat je in de verleiding raakt om impulsief producten (die je niet nodig hebt) te kopen. Want hoe vaker je naar de supermarkt gaat, hoe groter die kans is.
Voor producten met een korte houdbaarheidsdatum mag je prima nog een keer extra naar de supermarkt, maar zorg wel dat het daarbij blijft en je dus vooraf weet waar je precies voor gaat.
9. Aanbiedingen! Ja Aanbiedingen! Aanbiedingen!
Misschien wel de allerbeste tip is om naar aanbiedingen te speuren. Probeer te letten op producten in de aanbieding die lang houdbaar zijn, zoals pasta, rijst of ingeblikte groente. Je kan, als die producten in de aanbieding zijn, meer halen dan nodig hebt. Heb je op je boodschappenlijstje bloemkool staan, maar is de broccoli in de aanbieding? Dan kan je prima voor dat laatste gaan.
Extra tip: Online zijn er veel website en apps die je per supermarkt laten zien wat er in de aanbieding is. Gebruik ze!
10. Geld besparen op eten en drinken Tijdens het koken…
Ook tijdens het koken zijn er genoeg manieren om te besparen.
- Meet wat je eet. Gebruik een keukenweegschaal of maatbeker om precies zoveel ingrediënten te gebruiken als je nodig hebt. Zo voorkom je verspilling.
- Bedenk wat je met de restjes gaat doen. Na het eten van je (hopelijk) heerlijke gerecht, blijft er vaak wat over. Je kan het de volgende dag opeten, maar ook bewaren in de vriezer zodat het lang goed blijft. Hoe je dat doet? Koel de restjes af in een pan met koud water en doe het daarna in de vriezer.
- Eigen sauzen maken. Dat is makkelijker, goedkoper en gezonder dan het klinkt. Je bepaalt namelijk zelf hoeveel zout en suiker je erin stopt. Kijk op de website van het Voedingscentrum voor tips om je eigen sauzen te maken.
11. Slim Koken
Al gehoord van de Slim Koken-app? Dat is een app die je helpt om minder voedsel te verspillen, wat resulteert in eurootjes die aan het einde van de maand in je portemonnee blijven zitten! De app geeft je kook-, koop- en bewaartips én je kan er heerlijke recepten vinden. De app is zowel op Android als iOS beschikbaar.
Meer bespaartips eten?
Op de social media pagina’s van het voedingscentrum worden regelmatig tips en recepten gedeeld om (meer) te koken met kliekjes. Ook kun je kijken op de receptenzoeker (http://www.voedingscentrum.nl/recepten/receptenzoeker.aspx): vul in wat je nog in huis hebt en zoek daar recepten bij. Dit werkt trouwens natuurlijk ook bij gewone kookwebsites zoals Smulweb. Succes!
Heb jij nog leuke tips voor het besparen op eten en voedsel kosten?
Geef een reactie